23 Nisan 2009 Perşembe

ÇALIŞMAYA DEVAM

Bahçemden başka bir güzellik. Hediye olarak gönderilen lale soğanlarını diktim bahar geldi, yukarıda görüldüğü gibi hepsi çiçek açtı. Bu gün 24 Nisan 2009 dün hazırladım ama bilgisayardaki problem yüzünden bu güne kaldı. Bu gün de çoook soğuk vişneler çiçek açmış durumda ama yağmur ve soğuk üzerinde arı görünmüyor.

Havaların kapalı ve yağmurlu gitmesinden arılıkta çalışamadığım için evde boş durmayalım dedim ve çerçeveleri çaktım ve telledim. Boş durmak yok. Yukarıdaki iki çerçeve birisi standart langstrof kovan diğeri ise dadant kovanın kuluçkalığına ait bir çerçeve bayağı farklı.


Farklı farklı kovanlar olunca çerçeveler de böyle farklı farklı olmak zorunda.










KIVIRCIK BAYRAM'IN ARILIĞI




Arabadan iner inmez maske tak ve arılıktan uzaklaşana kadar maske çıkartmak yok. Bayram'ın nöbetçiler güzel iş yapıyor. Bir kovan var yetiyor işte.


Arılığın önündeki sürülü alana arı otu (fesalya) ekili çiçek açtığında uzun süre çiçekli kalıyor.



Arılıkta fotoğraf çekiyorum yüzünüz görünmüyor desemde, Kıvırcık Bayram ve Hasan ÖZGÖR maskeyi çıkartmaya niyetleri yok.


19 Nisan 2009 Pazar

MEYVE AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI


Mahmudiye'de meyve ağaçları çiçek açtı. Meyve ağaçlarının resimlerini geçen perşembe günü çekmiştim. Daha sonra da dereye yolculuk hafta sonunu derede geçirdim.



Yukarıdaki resimdeki kuş ismini bulmuyorum ama çok güzel ötüyordu. Bu sesi çıkartan kuşu merak ettim, ağaçların altına doğru yürüdüm. Baktım kayanın üstünde durmuş ötüyor. Hiç kaçmadı beni gördü ötmeye devam, yanında da eşi galiba aynısından bir tane daha vardı. Günün erken saatlerinde onun nameleri ile çalışmaya başlıyorum arılıkta.

Sabah çayımı yine közde demledim. Arılıkta kalmanın nimetlerinden de faydalanmak gerek. Bu gün pazar sabah erkenden kalkıp şöyle bir dolaştım. Ayakkabılar ve pantalonun paçaları ıslandı otların üzerinde gezerken güzel bir çiğ düşmüş. Bu gün iyi bal gelir diye düşünmüştüm, öyle de oldu. Bu gün arı nasıl çalışacağını şaşırdı desem abartmış olmam galiba. Süper bir gündü.




Küçük kovanımızda 20 çerçeve var ama yine de meme yapmış. Geçen sene bu kovanda kışladı, Tabi 10 çerçeve vardı, bahara 8 çerçeve olarak çıktı. Süper gidiyor bakalım hayırlısı. Benden oğul çıkarsa bu kovandan çıkar, herhalde.


Bu iki resim de aynı küçük ruşet kovanın çerçevelerinin yakından çekilmiş fotoğrafları. Tabi fotoğrafta kaldı, öğleden sonra kovan bölündü ve büyük kovan de eve getirdim. Tekrar bir tadilat yapmam gerekiyor. Çok büyük ikiye veya üçe bölüp küçültülecek.






Herkes kovanlarına kat atıyor. Bende küçük ruşet kovana attım. Büyük kovanın soltarafındaki bölüm 11 çerçeveli fotoğraftaki kovana aktarınca kovan çerçeveleri almadı, bende katı koydum o şekilde çerçeveleri kovana sığdırdık. Normal kovanlarda henüz kat atmış değilim. Önümüzdeki hafta nasıl olur onu bilemiyorum.



Geceleri de komşumuz ve çevremizdeki arıcılarla Sarıcakaya Aile Çay Bahçesi'nde oturduk. İyi bir sohbet oldu. Mehmet Emin Beyi de tanıma fırsatı buldum. Arıları çalınmış, üzüntülü bir durum tabi ama maalesef bu gibi durumlar yaşanıyor. Hiç olmasa daha iyi ama olmuş, neyse tanıdığım kadarı ile iyi birisi onu seven arıcı arkadaşları da çok; gereği yapılacaktır. Hayırlısı olsun. Fotoğrafta soldan sağa; Ben, İsmail Bey, Mehmet Emin Bey, Sezai Bey ve Sarıcakaya İlçe Tarım Müdürümüz Mehmet Akif Bey.

13 Nisan 2009 Pazartesi

ARICI ARKADAŞLAR

Eskişehir'li arıcı arkadaşlardan Fatih Bey ve Muhterem Bey Mahmudiye'ye gelince, sağolsunlar uğramadan geçmek olmaz demişler. Küçük telefonsohbetinden sonra buluşma yerindeyiz.

Muhterem Bey Dereden çıkınca arıları getireceği yeri görmek istemiş. Hep birlikte TİGEM arazisini gezmek için doğru işletmeye.

TİGEM' de bizleri Nurettin Bey sıcak karşılaması ve ikramlarda bulunmasından sonra gerekli izinler alınarak TİGEM'in arazisinde keşif turu yaptık.


Muhterem Bey ve Fatih Bey araziyi gördüler az çok kafalarında bir şeyler canlandı. Arıları koyacakları yer hakkında. Ben de bilgim dahilinde kendilerine yardımcı olmaya çalıştım. Bu arıcı dostlarla yaz boyunca çok görüşeceğim anlaşılan. Dostluğumuz daha da ilerleyecek sanırım.

12 Nisan 2009 Pazar

ARICILIK VE DOĞAL HAYAT

Arıcılık aynı zamanda iyi bir doğa tutkunu yapıyor insanı. Görüp de daha önce farkına varmadığımız güzellikleri görüyor ve yaşıyorum. Bir gün boyunca arılıkta çalıştıktan sonra, tabi ki yorgunluk çöküyor insanın üzerine. O yorgunlukla akşam yemeği yiyip çayımı içtikten sonra erkenden çadıra uzandım. Uyuyup kalmışım, bir uyandım saat 02.45 uykuyu aldık ama daha sabaha çok var. Tekrar uyumak için yatsamda uyku yok, sağa sola dönerek bir saat geçirdikten sonra kalktım ve yukarıdaki fotoğrafı çektim. Fotoğrafta ay'ın batışını görüntüledim. Ay batarken ortalık yavaş yavaş ağarmaya başladı.

Hemen bir ateş yaktım. Bu sabah biraz serin. Ateş iyi oldu hem ısındım hemde közde çay demleyip sabah kahvaltımı hazırladım.

Kovandan yaptığım küçük masada kahvaltı sofrası hazır. Çayımız da demlenmiş çok güzel, her nedense bu közde demlenen çay bir başka galiba. Belki de hiç farkı yoktur ama bana daha bir güzel geliyor. Çay bahane tabi doğa ile baş başa olmak güzel.

Bu yukarıdaki fotoğraf otomatik çekim çok güzel olmasada çözdük işi bundan sonra tek başıma olsam da fotolar çekilebilecek. Otomatik çekimde de güzel bir şey yakalamış sabah hava soğuk diye yazmıştım yukarıda arabanın camına dikkat edilirse kırağı düşmüş, sabah ki soğuk o yüzden.


Çayımız oldu kahvaltı hazır, kahvaltımı yapayım. Bu gün yapılacak iş çok. Arılıkta kalmanın faydaları. Arılar güneş doğar doğman sabah erkenden çalışmaya başlıyorlar. Arıları günün her saatinde izlemek mümkün oluyor.



Bu da arılığımın kuş bakışı görüntüsü, yakında bulunan tepenin üstünden çektim. Bu tepenin gölgesi düşüyor arılığın üstüne.



Sarı sarı çiçekler açmış güzel bir görüntü benim çok hoşuma gitti. Tabiki arıların da hoşuna gitmiş olacak ki, birin bir diğerine dolaşıyorlar.



Bu çiçeğin ismini bilmiyorum ama plastik yapma çiçek gibi, görüntüsü çok güzel.





Yukarıdaki resim ise Sarıcakaya'nın su deposu bulan tepeden görüntüsü, sabah alışveriş için Sarıcakaya'ya gittim, dönüşte ise İsmail Bey'in arılığına uğradım fakat ses seda yok fotoğrafın çekildiği yerden arılık ta net olarak görünüyor. Arılıkta çalışan olmayınca kendi arılığıma döndün.

8 Nisan 2009 Çarşamba

GÖK KUŞAĞI

Bu gün hem yağmur hemde güneş olunca benim arılığın üzerinde güzel bir gök kuşağı oluştu. Her yağmurda oluşur diyebilirsiniz. İlginç olan iki tane birden oluşması resimlerde tam olarak belli olmuyor fakat iki adet gök kuşağı vardı. Aşağıdaki resimde daha belirgin.


KARA KOVAN

Bahçemdeki kara kovan hava yağışlı olmasına rağmen ara sıra güneş açtığında hemen çalışmaya başlıyor bahçemde bulunan erik ağaçlarına.

6 Nisan 2009 Pazartesi

SEYİDİ SUYU DERESİ COŞTU

İlçemizden geçen Seyidisuyu Deresi bu sene yağışların bol olması sebebi ile coştu. 4-5 senedir hiç bu kadar su görmemiştim bu derede, bu sene süper.

Bentin kapakları kapalı olduğundan sular bentin ve kapakların üzerinden geçerek kanala akıyor. Bu kanal olmasa sanırım İlçemizin bir mahallesi sular altında kalabilirdi.

Bu kovan da pazar günü çekmiştim fotolarını, Bu görüntü de Sakar deresinden.







Bahçemdeki pembe sümbüller çiçek açtı. Çiçekleri bitmek üzere.


4 Nisan 2009 Cumartesi

İŞLER YOLUNDA

Havaların iyileşmesi, Sakar Deresinde bir haftada kendini gösterdi. Arılar hızlandı, bakalım bu sene arıların hızına yetişebilecekmiyim.

Kovanların geneli böyle olmasına rağmen yine de arada numunelik bulunuyor. Yani dört çerçeveli üç adet kovan yerinde sayıyorlar gibi hayırlısı. Geçtiğimiz sene bu şekilde olanları kendi haline bırakmıştım. takviye yapmamıştım yani. Bu sene biraz takviye yapmayı düşünüyorum. Yarın onlara da bir gaz verelim bakalım ne olacak.




Bu gün kovanların hepsini elden geçirdim. Geçen haftaya göre durum çok değişmiş, işler yolunda görünüyor. Tabi arının hızına yetişebilirsem. Sadece bu fotoğrafları çektim ve yayınlıyorum. Durum güzel olunca başladım bende koşturmaya koşturma esnasında fotoğraf çekmeye vakit bile bulamadım. Beş çerçevelik ruşet kovan sıkışmış, büyük kovana aktarılacak gün boyunca arılara çerçeve vermekle geçti. Arı yavruya yatınca, tüketim de hızlanmış bu yüzden bu gün arılara daha önce kovanın kuluçkalıktan almış olduğum ballı çerçeveleri verdim. Bal stokları azalmıştı kovanlara birer tane ballı çerçeve ve ayrıca yumurta yapması için düzgün kabarmış petek verdim. Yarına çok iş var.