21 Ocak 2008 Pazartesi

Sıtrafor kovan

Dün gece bilgisayarda herzamanki gibi blogları ziyaret ettikten sonra sıtrafor kovanlardan benim de olsun dedim ve elimde bulunan büyük sıtrafor kutularını garajdan eve getirdim. Başladım ölçüp biçmeye baktım ki ölçüler uygun kovan yapmaya karar verdim on çerçeve alacak ölçülerde idi ben beş çerçeveli iki ruşet yapacaktım.





Bu şekilde ikiye böldüm arkada küçük alan kaldı.Kış günü gelecek seneye zayıf kolonilerden iki adetini buna koyabilirim.




Çerçevelere yerleştirmeye başladım. Yap boz gibi oldu çivi yok bölme tahtası ve diğer tahtalar sökülüp takılabiliyor istersem bölme tahtasını alıp on çerçeveli kovan olarak da değerlendirebilirim




Bir bölüm beş çerçeve standart kovan ölçüleri yani standart çerçeveler.











Sonunda ortaya böyle bir kovan çıktı.çok da güzel oldu.hem boş zamanı değerlendirdim hende ruşet kovanım oldu.sahi birde dışına 3x3 ebatında çıtalardan muhafaza için kafes yaptım ne olur ne olmaz diye buna atölyede birde uçma takozu yaptıkmı daha güzel olacak bunlardan daha yapmayı düşünüyorum kim bilir belki bu baharda anaarılırımı bu kovanlarda yetiştirebilirim. İki bölme tahtası daha ekleyip iki çerçeveli dört ruşet elde edebilirim.Öyle de güzel olur sanırım. Arka tarafta bulunan küçük bölümü de kekle besleme yapmak için kullanabilirim.







4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bünyamin bey,
sizi tebrik ederim, mükemmel bir iş başarmış, güzel bir işçilik çıkarmışsınız.

yalnız şöyle bir sorun olabilir ona dikkat edin ve takip edin.
şayet yaptığınız strafor kovanın densitisi düşük ise arılar tarafından kemirilip parçalanmakta.
buna dikkat edin .
size işlerinizde başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

bünyamin bahara denemeye geçelim görünüş güzel inşallah kulanışıda iyi olur 112 ibo

Adsız dedi ki...

değerli arıcı dostum,
kışın işsizliğinde yaptığınız çalışmayı taktirle karşılıyorum.Ama sonucunun iç açıcı olabileceğini dilesemde sanmıyorum.Sizin kovan yapımında kullandığınız strafor ile kovan yapımında kullanılan strafor çok farklı.Kovanda kullanılan straforun sıkıştırma oranı çok yüksektir.Ahşap mukavemetindedir.Sizin kullndığınız strafor arılar tarafından delinebilir.Üzgünüm ama gerçek bu .saygılar

mahmut demir dedi ki...

gerçekten harika olmuş emeginize elinize sağlık elazığdann