30 Ekim 2008 Perşembe

KADERİNE TERKEDİLMİŞ ARILAR

Arıcılık; merak, ilgi ve bilgi isteyen bir iş olduğunu arıcılıkla uğraşan arıcı dostlarım çok iyi bilirler. Atalarımız "Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" demişler, doğru söylemişler. Arıcı arı gibi çalışkan olmalıdır. Saldım çayıra mevlam kayıra ile bu işler yürümüyor. Bu sözleri yeni arıcılık yapmaya başlayacak arkadaşlarlar için yazıyorum tabi. Arılcılar bilirki arıcılıkta zaman çok önemlidir. Yapılacak işler plan ve proğram dahilinde yapıldığı zaman arılarımız bize yaptığımız hizmetlerin karşılığını kat kat öderler.


Fotoğraflarda gördüğünüz kovan resimleri benim arılıktan değil. Bir ağabeyimiz bu kovanların sahibi geçen sene 10 tane faal kovanı vardı. Bana bakamadığını bakmak için zamanının olmadığını söylemesi üzerine kovanlara bakmıştım ve yapılması gerekenleri kendisine söylemiştim. O da bana kendisinin bunlara bakamayacağını bu kovanları almamı söylemişti. Ben de bir fiyat söyle anlaşalım alayım dedim. Fakat bir fiyat vermeyince sadece al götür dediği için ben de almamıştım. Çünkü 10 adet faal kovan sadece bakımsız dı. Kovanların babasından kaldığını aslında daha fazla olduğunu bakımsızlık yüzünden bu kadar kaldığını anlattı. Sizin anlayacağınız yöremizde kendi kendilerine yaşamlarını sürdürmeye çalışıp hayatta kalmışlar oğul çıkan gitmiş veya orada bulunan boş arısız bir kovana oğul girmiş ve bu güne kadar hayatlarını sürdürmüşler. Kaç kovan kaldı dedim 7 tane fakat 2 tanesi çalışıyor. Diğerlerine arı girip çıkmıyor deyince gidip kovanlara baktım ve fotoğraflarını çektim. Kovanlarda fazlalık olan boş çerçeveleri çıkartarak bölme tahtası koyarak Arıları sıkıştırdım ve çerçevelerin üzerine kek verdim aynı zamanda bu zamana kadar hiç ilaç kullanılmadığını öğrendiğim için varao ilacı yaptım ve üst örtülerini çuval ile kalın bir şekilde kapattım.



Bu kovanları ana arıları için aldım. Bu kışı atlatıp sağ salim bahara çıkartabilirsek çok iyi Baharda onlarla ayrıca özel olarak ilgileneceğim. Çünkü bizim bölgemizin anaarısı bu bölgenin şartlarına uyum sağlamış yerli arı olduğunu iddia etmeyeceğim ama yerli olmasa bile ekotip olmuş bir arı ırkı olduğunu düşündüğüm için kovanları aldım. Hayırlısı.





Varoa ilacı yaptığımın ertesi günü kovan önünde kanatsız bir arı ve kovan önünde varoa ölülelirini gördüm. Hava serin olduğundan açıp içerisini kontrol edemedim. Yanlızca dışarıdan olan görüntü bu.


Faal olan kovanları uçma deliklerini daraltacaktım benden önce onlar kendileri kapatmışlar.





Yukarıda görünen kovanın uçuş deliğini daraltmaya gerek kalmadı baktım, Açık olan büyük taraf tamamen kendileri kapatmışlar.


Dağ tipi uzun bir kovan geçen sene ilk baharda gördüğüm kadarı ile çok güçlü bir kovan dı. Şu an ise arıları tarafından terkedilmiş halde.












İşte arıları ölmüş olan kovanlardan görüntüler. Petek güvesi sarmış petekleri.







4 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Bakarsan bag bakmassan dag olur demişler bu tam da örnegi herkeze ders olsun inanıyorumki senin sayende bu arılar süper olacak seneye yazarsında durumu görürüz kolaygelsin

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Arıların şansları varmış ki senin eline düşmüşler.
Selamlar

UĞUR KIRAN dedi ki...

BÜNYAMİN ABİ, O ARILAR BİR ŞEKİLDE YAŞAMLARINI BİR SÜRE DAHA DEVAM ETTİRECEKLERDİ BİR ŞEKİLDE AMA BU SEFER GERÇEKTEN DÖRT AYAK ÜSTÜNE DÜŞTÜLER GERÇEKTEN.
SİZİN İLGİNİZ KARŞISINDA SANIRIM ONLARDA ŞAŞIRMIŞLARDIR.BUGÜNE KADAR NERDEYDİNİZ DİYE.hAYIRLISI OLSUN, İNŞALLAH GEÇ KALINMAMIŞTIR.

Kozlu Ziraat Pazarlama dedi ki...

Selamunaleyküm Bünyamin kardeşim
Her şeyde ilgi ve alaakanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz işte.Eğer müdahale daha evvel yapılmış olsaydı çok daha yararlı olacaktı ama yine de bir ata sözü vardır: zararın neresinden dönülürse kardır diye...
Bende bu arılardan güzel kolonilerin elde edileceğine inanıyorum...
Kolay gelsin diyor Karaelmas Diyarından Size ve Eskişehirli arıcılarımıza sevgi ve selamlar gönderiyorum...