2 Ekim 2008 Perşembe

KARA KOVANIN SONBAHAR BAKIMI

Bu gün Ramazan Bayramının 3. günü güneşli yazdan kalma bir gün hafta sonu havaların bozulacağı yağışlı günlerin geldiğini hava durumunu öğrenince bu güzel havayı değerlendirmek hem de kara kovanımın sonbahar bakımını yapmak üzere kara kovanımı açtım. Yukarıdaki görüntü kovanın kapağı açıldıktan sonra ki görüntü.
Daha önce alınması gereken boş petekleri alamamıştım orta kısımda bulunan 2 petekte kapalı gözler yavrular vardı. Bu gün yapılan incelemede yavruların hepsi çıkmış.

Kara kovanların sonbaharda yapılması gereken işlemlerden birisi de kovanın ortasında bulunan köprü denilen bölüme kadar olan bal veya boş petek bile olsa bu kısmın tamamen alınması ve temizlenmesi gerekiyor. Bu işlem fenni kovanlarda arısız olan peteklerin alınarak kovanın sıkıştırılması anlamında düşünülebilir. Kovanı ortadan bölen köprüye kadar arka taraf ta bulunan petekler alınıp ön tarafta bulunan bal ve petekler arılara bırakılmalı. Kışlık yiyecek olarak.
Bu sebeple havanın da güzel olması sebebiyle kara kovan temizlendi. Bu işlem yapılırken de tabi kızlarımız elimi öptüler ve bana bayram hediyesi olarak 15 kg. bal hazırlamışlar. Kışlık kara kovan balımız çıktı.


Kara kovanda peteklerin kesilerek bal alımı. İtina ile düzgünce petekler kesilerek kovandan aldım.

Kara kovandan bal alırken kullanılan aletler kara kovan için özel olarak imal edilmiş. Hacı Ömer ağabey tarafından doğu karadenizden yani Rize den getirilmiş. Bu aletlerden birer adet acele almam gerekiyor. Şimdilik Hacı Ömer ağabeyin getirmiş olduğu aletleri dönüşümlü olarak kullanıyorum. Bildiğim kadarı ile buralarda satılmıyor. Karadenize gitmem gerekecek galiba.

Bal alındıktan sonra kara kovanın görüntüsü yukarıda ve aşağıda. Köprüye kadar olan bölüm tamamen alınarak temizlendi. Görüntü çooook güzel.

KOVANDAN ALINAN PETEKLERİN GÖRÜNTÜLERİ.

Bundan sonraki resimler de kovandan alınan peteklerin resimleri süper bir görüntü ve süper bir tad. Bu güzel tad çok güzel bir bayram hediyesi olarak aldık kabul ettik.


Bir kısmını kendimiz tüketeceğiz bir kısmı ise daha önceden kara kovan balı için sipariş veren müşterilerimize göndereceğim.

5 yorum:

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Bereketli olsun.
Bayrama gelemedik ama yolumuz düşerse bizde bayram şekeri olarak o balın tadına bakarız inşallah.
Saygılarımla

mahmudiyearicilik dedi ki...

İlkbahara kadar zaman var Ramazan Bayramında olmadı, Kurban Bayramına o da olmazsa Bahara Vadide, Ekibin payı ayrıldı.

SELAMLAR

UĞUR KIRAN dedi ki...

Bünyamin abi, bakım yapıyorum adı altında balları götürüyorsun gördüğüm kadarıyla;Arıcılığın en güzel yanlarından biride bu tür kovanlarlada meşgul olmak değilmi?Daha çok karakovanın ve karakovan balının olması dileklerimle.Uğur.

BıoHAYAT ÖMER dedi ki...

Bünyami abi,arıcılığın bu tarflarını biz sonradan öğren meye başladık ama insanı cezbetmeyecek gibi değil pazar günü zevkle baktırıyor,bereketli olsun valla göz hakkımızı bir gün yolumuz düşünce isteriz altarafda yağmacılık olduğunu yazmışsın fobeevar'ı bu konuda kullanabilirsin bol ürünlü iyi günler dilerim.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

bünyamin bey balın hasına girmiş tam organik bal hasat ediyorsun bereketli olsun o bal peteğiyle yenir saglıgına sağlık katarsın bizim içinde ye hafiyet olsun
kolaygelsin