29 Aralık 2008 Pazartesi

ARILIKTAN KARLI GÖRÜNTÜLER

Bir gün önce kar yağışı nedeniyle kovanlarımız kara gömüldü. Bu gün ise güneşli yumuşak bir hava arılar dışarıda. Kovandan çıkıp uçan arılar geri gelemiyorlar, kar üstüne konan arılar bir daha uçamıyor.


Dün sabah çekilen fotoğraflarda bu kovanların uçuş tahtaları karla dolu uçuş delikleri de kapalı idi. Bu gün akşam üzeri çekilen bu fotoğraflarda, kış mevsiminin özelliklerinden çatıların saçaklarında oluşan buzdan sarkıtlar, kovanların çatısında ve uçuş tahtasında buzlardan sarkıtlar oluşmuş.












Beyaz ile gökyüzünün pembeliği, güzel bir görüntü oluşturmuş.


Yukarıda ve aşağıdaki fotoğraflardaki kovan aynı kovan dikkati çeken konu kovanın önünde bulunan arı ölülerinin çokluğu. Tabii ki diğer kovanlara göre yapıldı bu karşılaştırma.



Bir başka konu da şu, yerli analı kovanların önlerinde bu arı ölüleri. Kafkas melezi anaları olan kovanlar tamamen hareketsiz durumda. Yerli analı kovanlar ise az bir güneşli hava bulunca hemen hareketleniyor, salkımı bozup temizliklerini yapıyorlar. Geçen sene de aynı işlemi yapıyordu bunlar fakat yerleri bahçedeki arılıkta olduğu için orasının sıcak olduğundan kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. Bu sene kar altında soğukta bıraktım fotoğrafta görüldüğü gibi. Fazla yorum yapmaya gerek yok, bahara sağ çıkarlarsa, bahar gelince kovanların incelenmesinden sonra daha iyi bir şeyler söyleyebilirim.


Kovanlarımı kar altında kışlatıyorum. Bir kısmı ise evimin bahçesinde bulunan arılıkta kışlatıyorum. Evin bahçesindeki arılık üstü ve kuzey yönü kapalı, sadece güney yönü açık. Bu fotoğraflarda görünen kovanlarım açıkta kar altında kışlatıyorum. İki arılığın arasındaki farkı da ilkbaharda görebileceğim.










2 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

ya dostum merak ettım bu dışarı cıkan arıları neyle besledın ? belki ondan olabılır,yazarsan memnun olurum,mutlu yıllar.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Sanmıyorum besleme ile ilgili problem olduğu çünkü kovanların hepsinin besleme yöntemi aynı.Yazının içinde yazmıştım belli bir bölümü çıkıyor diğerlerinde hiç bir hareket yok.