23 Haziran 2009 Salı

ACEMİ ARICI

Yukarıdaki resimde arıcılığa yeni başlayan arkadaşımız Özer. Bu sene bir kovan alarak bahçesine koydu. Nereden başlayayım ki bir kovanda bir çok şeyi bir arada yaşıyor bu sene. Bahçeye koymuş olduğu kovan oğul vermişti, kendisi evde yok telefon etti bana gittim kömürlüğün saçağına vermiş olduğu oğulu aldım. (Daha önce yayınlamıştım.) Oldu iki kovan arısı.

Bir hafta geçmiştiki yine telefonum çalıyor, telefondaki Özer "Dayı kovan yine oğul vermiş, kovana alırmısın" dedi. Fakat ben o gün Eskişehir'de bulunuyordum. Böyle olunca kendisine telefonda yapması gerekenleri anlattım. Nasıl yaparmısın? tamam dedi. Sonuç olarak uğraşlar neticesinde oğul kovana konularak arılığa götürmüş. Oldu üç kovan arısı.

Üç gün sonra gelerek kendi aldığı oğulun kovanda olmadığını söylemesi üzerine eve giderek, oğul çıkan kovan kontrol edildi. Oğul çıkan kovan ile yeni aldığı oğulu yan yana koymuş ve oğul kovanı terk ederek, yanda bulunan ana kovana girmişti. Kovan kontrol edilirken ana arısını da aramadık. Oğul geri dönünce kalabalık bir arısı vardı. O yüzden anaarıyı aramadım. Oğulun eski kovanına dönmesine de sevinmiştim. Bir kaç gün sonra yapılan kontrolde kovanda ana arı olmadığını görünce, diğer kovandan günlük yumurtalı bir çerçeve verdik.


Bu gün yapılan kontrolde, bu görüntülerle karşılaştık. Ana arı çıkmış yumurtlamaya başlamış, hem de ne yumurtlama, yumurtaları görünce ilk aklıma gelen yalancı ana fakat mümkün değil, oğul vermiş kovan analar bir şekilde yok olmuş, (Bu işte acemi arıcı olmak önemli bir konu tabi, uzun uzun yazıp sıkmamak için bu yazının kısaltılmış şekli.) Bunun üzerine günlük yumurtalı bir çerçeve verilerek ana yapması sağlanmış, yapılan kontrolde memelerden iki adet ana çıktığını anlamıştım, diğer memeler çıkan analar tarafından bozulmuş olduğu görüldü.

Bu görüntüler üzerine kovanda çerçeveler üzerinde yapılan aramada bir çerçeve üzerinde yani aynı çerçeve üzerinde iki tane anaarı, ikisini aynı anda görüntüleyemedim. İkisi de genç anaarı onları yakalamak zor olsa da aşağıda ayrı ayrı karelerde yakaladım.

Yukarıdaki resimde bulunan anaarı alınarak, aşağıdaki ana arıyı kovanda bıraktım.

Ana arıyı ararken hava bozmaya başladı. Hava Raporunda gök gürültülü sağnak yağış görünüyordu zaten. Kovanı kapattık.



Yağan yağmurdan sonra bahçemdeki karakovanın çalışması.


Eve gelmiştim ki yağmur başladı. Yağmurdan sonra balkonda yemek yerken 112 ibrahim geldi, arkasından Yeni arıcı Özer geldi. Hep birlikte yemek yedikten sonra, demli çaylar eşliğinde arıcılık konuları ve bu gün görülenler değerlendirildi.

Kahveye gitmek için sokağa çıktığımızda ise Arabası ile Halil abi gelmiş evin önüne, ondan sonra da benim çırak yardımcım Berdan geldi.

Günün anısına bu fotoğrafı çektirdik. Soldan sağa, 112 İbo, Arıcılık kursunu bitiren ve arıcılık yapmayan Halil abi, ben, Yardımcım Berdan ve Acemi arıcı Özer. Hepsi arıcı bir şekilde.

2 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

yeni arıcılara yapmış olduğun yardımlardan dolayı
çok seviniyoruz
kolay gelsin

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Usta çırak hesabı sende ögrenci yetiştirmeye başlamışsın hayırlı olsun bana birkelam ögretenin kulu kölesi olurum denmiş sen de bu rahmetten nasiplenirsin inşallah arıcı arkadaşlıgı gibi yok valla bak ne güzel bir ortam oluşmuş zevkini çıkarmaya bak kolaygelsin