17 Temmuz 2009 Cuma

AKASYALAR ÇİÇEK AÇTI

Yeni yere arıları taşıdım. Geçen sene arıları götürdüğüm arılığımın tam karşısı. Geçen sene çevredeki tarlalara kuş bakışı bakıyorduk. Bu sene çayıra indik, yonca tarlasının yanına arıları koydum. Yukarıdaki resimde görülüyor, yol ikiye ayrılıyor, benim arıları da tam karşıya koydum.

Yonca tarlasında otomatik olarak çekilmiş fotoğraflar. Yukarıdaki karede yonca çiçeklenmeye az da olsa başladı. Ben de yonca tarlasını ve kendimi fotoğrafladım. Aşağıda görülen karede görüldüğü gibi yonca çiçeklenmeye tam olarak başlamadı. Henüz bal gelmiyor.


Bu fotoğrafta arılığımın karşısında bulunan ayçiçeği tarlası. Arılar şu anda bu tarlaya çalışıyorlar.

Dışarıdan gelen arıcılarla birlikte kovan sayısı bayağı arttı. Bu merada, herkes nasibine düşeni alacak. Bizim arılarımız da nasibine düşeni alacaklar inşallah.


Bu sene bala çalışan kovanım çok az. Sekiz adet kovanım bala çalışacak, çoğunluğu bölme kovanlar kendilerine çalışacaklar. İnşallah güçlenip güçlü bir şekilde kışa girecekler. Fotoğrafta görülen kovanları taşımamın ertesi günü tekrar geriye kalan kovanları getirecektim, fakat komşu arılıklara indirilen kovanları görünce, vaz geçtim diğer kovanlarım yine geçen sene koyduğum yere kendi arılığıma taşımayı düşünüyorum. Burada kovan sayısı oldukça fazla oldu.



Bala çalışan kovanların önlerinden görüntüler. Bir gün sonra gelen kovanların arıları sanıyorum kovanlarını şaşırdılar ki, bu kovanlara girmeye çalışınca bu durum ortaya çıktı. Sadece bir tahmin. Başka bir şey gelmiyor aklıma. Aslında dolu gelen arıları kabul ettiklerini biliyorum ama yine de başka bir şey gelmiyor aklıma. Kovan güçlü olunca demekki bal getirsede kovana kabul görmedi.





Dikkatimi çeken ise bir gün önce kovan önünde ölü arılar yoktu. Taşıma esnasında oldu desem, taşınmanın ertesi günü bu arı ölülerini dışarıya atmaları gerekirdi. Bir başka konu da sadece bala çalışan kovanların önlerinde bu arılar.


Bu sene değişik bir yıl yaşıyoruz. Kahvenin önündeki asmada üzümler, olması gerektiğinden çok fazla ve geçen seneye göre daha hızlı gelişiyor.


Ramis YENİCE, yıllar önce bir oğul almaya çalışmışlar ama başaramamışlar, tam bir oğul alma öyküsü, kahvede arıcı arkadaşlarla birlikte otururken bu olaya anlattı. Biz arıcılar ise oğul almak için kendisi ile birlikte üç kişinin yaptıkları dinledikçe gülmekten kendimizi alamadık. Şimdi o günden bu güne oğul gördüğünde uzak kaçtığını anlatıyor.




112 ibo Sabah erkenden Eskişehir'den gelmiş kahvenin önünde asma altında, simitle kahvaltını yapacak ama henüz çay gelmemiş. Güzel havayı değerlendirmek için erkenden gelmiş.



Bu da köpeğim, Havaların ısınması ile bayağı bir zorluk çekmişti. Havaların yağmurlu ve serin olmasına en çok sevinenlerden birisi de o sanıyorum.



Bahçemin kenarında bulunan akasya ağaçlarından görüntüler. Bunları görüntüledim, çok değişik bir olay, akasya ağaçları çiçek açmaya başladılar. İlginç bir durum.


Mevsiminde ve zamanında açmayan akasya yeniden çiçeklenmeye başladı. Bu akasya ağaçlarının fotoğrafları 16 Temmuz 2009 tarihinde yani dün fotoğrafladım. Arşivimizde bulunmasında fayda var diye düşünüyorum.


Havaların yağışlı gitmesinden mi? yoksa bu akasya ağaçlarının ortasına yeni dikmiş olduğum bizim buralarda at kestanesi de denir, yabani kestane ağacının iyi gelişmesi için devamlı olarak sıcak havalarda suladım. Bu sulama işlemi yaparken, fotoğraflarda görülen akasya ağaçlarını da devamlı olarak sulamıştım. Bilemiyorum bir yılda akasya ağacı iki defa çiçek açarmı?
Bu sene çok değişik olaylar yaşıyoruz, hayırlısı olsun.

Yeni açmaya çalışan akasya ağaçlarının çiçeklerinden görüntüler.






İki akasya ağacının arasında kestane ağacı. Bu sene diktim, inşallah tutar iyi gelişir. Tüplü olarak geldi, dalında kestane bile vardı, bakalım böyle giderse yabani de olsa kestane yapacak gibi.






16 Temmuz 2009 yağmurlu bir gün, bahçemde bulunan ezan çiçeği, bu sene o da erken çiçeklendi, yanlız üzerinde hiç arı yok. Geçen sene yayınlamıştım akşam ezanı saatinde açmasına rağmen akşam karanlığında arılar bu çiçeğin üstüne yığılıyorlardı. Tabi hava yağmurlu diyebilirsiniz ama yağmurdan sonra da çok fazla ilgi göstermiyor arılar.



2 yorum:

muratakın dedi ki...

Bünyamin Bey.

Genelde yazın ağaçları çok sularsanız şaşırıp bahar deyip yeniden çiçek açarlar.

Ölü arılar eğer baştaki kovanlarda ise "GİRME" var gibi geldi bana
arılar bol çiçek tozlu bitkilerden bal özü toplarken çiçek tozuna bulanırlar ve görüş özelliği azalır ve sıranın başındaki kovanlara girmeye çalışırlar ilk başlarda ölüm olsada kovan kokusuna alışırlar ölüm biter ama çok arı olmasına rağmen çok bal olmaz.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Bünyamin abi selam
Akasyalar genelde temmuz ve ağustos başlarında çiçek açıyorlar.
Tabiki bu çiçeklenme mayıs ayındaki gibi yoğun olmuyor.