22 Temmuz 2009 Çarşamba

RUŞET KOVANLARIM

Ruşet kovanlardan bir tanesine kat koymuştum. Katı doldurdu şimdi bir kat daha istiyor. Kat olmadığı için, Katta bulunan ballı petekler alınarak, diğer ruşet kovanlara, yani balı az olanlara verildi. Alınan peteklerin yerlerine ham petek ve iki adet boş çerçeve konuldu.

İyi çalışıyor maaşallah bu kovan devamlı petek kabartıyor. Onlar işlerine devam etsinler, bu küçük kabartılmış peteklere çok ihtiyaç var. Bu kovandan hiç arı almadım, sadece sıkıştığında onlara yeni iş vermek için ham petek ve boş çerçeve vererek bu güne kadar devam etti.

Küçük ruşet kovanın önü. Ballı peteklerini aldıktan sonra durum bu şekilde idi.

Alınan peteklerden bir tane de bana düştü. İşaretli çerçevelerden bir tanesini bal ile doldurmuşlar ve sırlamışlar. Bu sene yeni ürün balın tadına ruşet kovandan aldığım bu çerçeve ile baktım. Güzel tabi insanın bir şeyler üretmesi kendi üretiminin tadına bakmısı, ayrıca bir mutluluk veriyor.

Çerçevelerin yakından görünümü. Tadı çok hoşuma gidince ruşet kovana fazladan iki çerçeve daha boş çerçeve koydum. Boş durmasınlar, tam doldururlarsa yina alırım. Bu şekilde petekli bal güzel oluyor.







Bu da bir başka ruşet kovan çerçeveleri doldurdu. Kat istiyor, fakat, kat yerine yeniden bölme işlemine tabi olacak, yada bu ruşete göre kat yapılacak.



Bahçemdeki karakovandan görüntü, yukarıda ve aşağıda. Bu sene iyi görünüyor, bal sağımına kara kovandan başlayacağım galiba bu sene. Durum öyle gözüküyor. Yukarıda görülen arılar soğutma işlemi yapıyorlardı,









Bu çiçekler bahçemde açmaya başladılar. Ezan saatinde açan bu çiçek, arılar tarafından çok kısa bir sürede çok fazla arı tarafından ziyaret ediliyor. Bir de kokusunu duymanızı isterdim, akşam olunca bahçeyi bu çiçeğin kokusu sarıyor. Bölgelerimize göre arıcı arkadaşlarımız bal sağımına başladılar, bazı arkadaşlarımız sezonu kapattılar. Bizim yöremizde bir kaç gündür ayçiçek bal veriyor ve daha bizim bal sağımı için zamanımız var. Bu sene biraz daha geç kalacak gibi görünüyor. Hayırlısı.

2 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Bünyamin abi ruşetlerin durumu güzel.Balları daha güzel görünüyor.Tam sofralık.Afiyetle yemeni dilerim.Abi senin ruşet kovanların kışlatma durumu ne.Sağlıcakla kalın.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Vecdi abi ruşetleri yapalı 2 sene oldu. Geçen sene denedim, çok güzel sonuç aldım kışlama yönünden, Bahara hiç kayıpsız çıktılar. Bu sene inşallah daha fazla ruşet te anaarı kalacak erken ilkbahar da kullanmak için.

SAYGILAR

Not:Eskişehir gezisini blogundan öğrendim??????????