26 Ağustos 2009 Çarşamba

KOVAN VE SARICAARILAR

Bu sene kış aylarında yapılacak olan kovanlarımız ile ilgili çalışmalar başladık.Yapılmış olan bir sürü kovanın incelenmesinden sonra kafamızda bir kovan şeklini canlandırdık. Kovan ile ilgili bilgileri mobilya ustası şu ana kadar hiç kovan yapmamış bir kişiyi bu konuya yönlendirdik. Ortaya aşağıda resimlerini göreceğiniz bir kovan çıktı. Bu kovan örnek olarak yapıldı. Bu kovan üzerinde çalışmalar yapılarak yeni düzenlemeler yapılacak inşallah iyi bir kovan ortaya çıkacak.




Kuluçkalığın yüksekliği biraz daha arttırılarak çerçevelerin arasında kalan boşluk arttırılacak.







Kuluçkalıkta çerçevelerin konması için kuluçkalığın ön ve arkasında kalan parçalara açılan iç kısımdaki yataklar ve dış kısmına da ballığın geçmesi için açılan yataklar kovan ön ve arka kısımlarındaki bölümleri oldukça zayıflatmış, buna başka türlü bir çözüm getirerek bu bölümler güçlendirilecek.

Kovanların kuluçkalık ile ballık arasına yatak açılarak ballığın kuluçkalığın üzerine geçmesi sağlanacak. İlk defa yapıldığı için. Kovanın eksikleri var, bunları teker teker tesbit ettikten sonra bu eksiklikler giderilecek.


Kovanımızın taban tahtası tamamen değişecek çünkü yapılacak kovanlar polen kapanlı olacak.



Kapaktan taban tahtasına kadar hiç bir yerde her hengibi çıkıntı girinti olmaması, katlı kovanların yağmur altında, kar altında kalsa bile içeriye yağmur suyunun girmesi tamamen engellenmiş olacak.



Kovan gelir gelmez boyasız olarak güneşin altına bıraktım, bu şekilde çeşitli olumsuzlukları daha iyi tesbit edebilmek için.





Arılğımın çevresinde bulunan nadas tarlalarda bol miktarda bostan otu dediğimiz ottan mevcut. Aynı zamanda dikenler var. Arılarımız bu sıralar bu tarlalara ve polen için de mısır tarlasına çalışıyorlar. Kış hazırlıklarını yapıyorlar.




Sarıcaarılarla mücadelemiz son hızla devam ediyor. Aslında çok başarılı olduğumuz da söylenemez. Bulunan yuvalar imha ediliyor fakat her gün yenilerini buluyorum. Resimde Burak sarıca arı yuvasına dikkatli va tebbirli olarak yaklaşıyor. Ona saldırcak durumda değiller ama, sarıcaarılar kendi canlarının derdine düştüler ama yine de dikkatli olmak lazım tabi.


Burak, elindeki yapıştırıcının reklamını yapıyor gibi görünsede aslında, resimde görülen duvardaki küçük delik bir sarıcaarı yuvası yuvanın etrafına bu kuvvetli yapıştırıcıdan sürerek buraya gelen arıların bu yapıştırıcıya yapışarak imha ediyor. Aşağıda videoda daha net görünüyor.


Hiç yorum yok: