30 Eylül 2009 Çarşamba

DADANT KOVANLARIM


Baharda arı aktardığım Dadant kovanlarım çerçevelerinden görüntüler. Geçtiğimiz kış aylarında 3 adet dadant kovan yaparak, bunları kendi yöremizde denemek için 3 kovana da arı aktardım. Birisine kafkas melezi, diğer ikisine de kendi yetiştirdiğim ana arılardan vermiştim. Satın aldığım kafkas melezi anaarılı olan kovan sonbaharda tekrar normal kovana aldım. Şu an iki adet dadant kovanın sonbahar bakımları yapılarak kışlatacağım.




Yukarıdaki fotoğraflar dadant kovanın çerçevelerinden görüntüler.





Dün kovanın altına sakal yapmış arılar. Bir avuç arı topluluğu gördüm. Elime aldım bir baktım ki, ortasında oldukça güzel görünün bir anaarı var. Hemen olduğu yere bıraktım, gidip bir anakutusu olarak kullandığım küçük çerçeveli kovanlardan bir tanesini hazırladım hazırlarken de elimde kalan arıları silkmedim o yüzden tek elle kovanı hazırladım ve elimdeki arıların peteklere çıkmasını bekledim fakat anaarı kovanın altında kaldığı için arılar peteklere değil elimde kaldılar,
hemen tekrar giderek anaarı bulunan salkımı aldım ve çiftleştirme kutusu olarak kullandığım kovanın içine yerleştirmiş olduğum ballı peteklerin üzerine koydum. Hallerinden gayet memnun oldukları görünüyordu. Hayırlısı bakalım sonuç ne olacak arısı çok az bir adet küçük çerçeveyi anca doldurabiliyor.









Yukarıdaki resim üzüm asmasından bir görüntü. Sarıca arıların parçalamış olduğu üzümlerden kendi hisselerine düşenleri toplamaya çalışıyorlar.

4 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Bünyamin abi göründüğü üzere sizin o taraflara halen kış gelmemiş gibi.

UNUTMAZSOY ARICILIK dedi ki...

Maşallah Bünyamin Bey.Ekim ayında bile mini oğul...Hayırlı olsun.İnşallah kışı çıkarda seneye bol ballı olur....

mahmudiyearicilik dedi ki...

Hemşerim oğul sayılmaz, Zaten gündönümünden sonra çıkan oğuldan hayır gelmez ana arısını kullanabilirim o kadar. Yine de iyi dileklerin için teşekkürler.
SAYGILAR

TUNCAY HADİSE dedi ki...

BÜNYAMİN BEY,
BU ARI KIŞI ATLATIRSA 2011 İN ŞAMPİYONU OLUR.
BENİM SİTEMDE 14 NİSAN 2008 DE BİR KARAKOVANDAN FENNİ KOVANA ARI AKTARMA YAZIMDA KONU ETTİĞİM BİR ARI VARDI.O DA 2007 NİN BU MEVSİM VEYA EYLÜL AYINDA ATIL VAZİYETTEKİ KAPAKSIZ KULPSUZ ESKİ KARAKOVANA KENDİLİĞİNDEN YUMRUK BÜYÜKLÜĞÜ KADAR MEVCUTLA GİRMİŞTİ VE SONBAHAR BAKIMINI YAPIP O KOVANDA KIŞLATMIŞTIM.2008 BAHARINDA FENNİYE AKTARDIM VE YAVRULU ÇITA TAKVİYESİ İLE 2008 DE BALINI DAHİ ALMIŞTIM.BU SENE Mİ? TÜM ARILIĞIN ŞAMPİYONU.
3-4 ÇITA DEVŞİRME ARIYA BU ANAYI KAFESTE KABUL ETTİRİP KIŞA O ŞEKİLDE SOKMANIZI TAVSİYE EDERİM.İNŞALLAH 2011 DE SİZİN ŞAMPİYON DA BU ARI OLUR.
SAYGI VE SELAMLAR.