15 Ekim 2009 Perşembe

SONBAHAR

Sonbahar kendini göstermeye başladı. Henüz yağmur yağmadı diyebiliriz. Az bir çilenti şeklinde yağan yağmuru saymazsak. Kırağı da düşmedi bu güne kadar, yani bu sene Sonbahar da geç kaldı diyebiliriz. Havalar yaz aylarında olduğundaki gibi devam etti. Son 3 günü saymazsak tabi. Son iki gün öncesine kadar ağaçların yaprakları yemyeşil duruyordu. Bu gün çekilen bu resimlerde sararmış yapraklar görülüyor.
Arılarımız yavruyu kesmiş durumda, kovanlarda yumurtlama oranı çok düşük, kış arıları konusunda mevcut çok düşük gibi görünüyor. İlçemize uzun zamandır bir damla yağmur yok. Bu yüzden kırda merada çiçek diye bir şey kalmadı. Çiçek olmayınca da polen sıkıntısı ortaya çıkıyor yani polen gelmiyor kovanlara polen gelmeyince yaptığımız besleme de işe yaramıyor, anaarı yumurta atmıyor. Verilen şurubu peteklerde çıkan yavruların yerine depoluyorlar. Hayırlısı olsun .




Tatula bitkisinin olgunlaşmış tohumları. Bu şekilde olanları topluyorum.


Baharda ezan çiçeği diye yayınladığım tatula bitkisnin çiçeklenmesi bitti. Tohumları olgunlaşmaya başladı, olgunlaşan tohumlarını alarak biriktiriyorum. Kış günlerinde bu çiçeğin tohumlarını isteyen arkadaşlara göndereceğim. Siparişler unutulmadı yani.

Bahçemdeki iğde ağacından görüntü. İğdeler olgunlaştı toplanmayı bekliyor. Aşağıda ise bahçemdeki sarmaşık gül çiçek açmaya devam ediyor. Sonbahar'ın gelişini umursamadan.



Yukarıdaki resimde sarmaşık bitkisi sarmaşık gül ile birlikte, Onun yaprakları da sonbahar geldiğinde bu şekilde yeşilden kırmızıya dönüyor. Güzel bir görüntü oluşturuyor.

3 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

Abi o bahçe size küçük geliyo gibi geldi bana.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Bünyamin abi tatula dediğin o bitkiden bende de var.
Ama o bitkinin adı tatula değil galiba bunun çiçekleri daha büyük ve çok güzel kokuyor.

Tatulanın çiçekleri çok daha küçük ve çok pis kokuyor.

d.m.t dedi ki...

İğdeler güzel gözüküyor:) Hava nemlenmeden toplayın; sonra küflenebilir!

Kırmızılı sarmaşığın adı; amerikan sarmaşığı; yada hazan dalı diyebiliriz! Babam bir dal koparmış; getirmişti bana! Suya koyup köklendirdim; şimdi 2-3 metre uzunluğa ulaştı. Ama benimkinin yaprakları henüz yeşil!Suyu bol bol yediler ya; kışa girmeye niyeti yok!

Kolay gelsin ; selamlar!