4 Kasım 2009 Çarşamba

KARA KOVAN YAPIMI

Elimize aldığımız iki adet kütükten kara kovan yapmak ve boş zamanlarımı değerlendirirken aynı zamanda da kovan sahibi olmayı düşünüyorum.

Aşağıda video da söylediğim gibi kara kovan ustası değilim fakat elimiz keser tutuyor. Bir de yaptığım işleri burada sayfamda yayınlayarak bu konuda bilgisi olanların yazmış oldukları yorumları da kendi bilgilerimle birleştirerek en güzele ulaşmayı çalışıyorum. Tabi yine de eksiklerimin olabileceğini düşünüyorum.


Kütüler ikiye bölünerek içleri oyularak boşaltıldıktan sonra ön ve arka kapakların takılacağı bölümlere 1cm. derinliğinde bir yatak açtıktan sonra birleştirmeyi düşünüyordum.








Fakat bu işlemi yaparken daha önceki yayınladığım resimlere Selahattin Bey yorum yapmıştı. Diyordu ki, alt bölümü kapak olarak bırakabilirdin, bunun için de kütükleri keserken aşağıya gelecek olan bölüm kesilerek çıkartılması gerekiyordu, ben ise ortadan ikiye bölmüştüm kütükleri.

Bu yorumu yabana atmadık tabi. kovanda değişiklik yaptım ve ikiye böldüğümüz kütüğü birleştirirken araya yani alt ve üste gelecek bölümlere parça eklemeyi düşündüm ve bu şekilde olunca üste gelen parçalar tutkal ile yapıştırdım. Alta gelen parça ise aynı zamanda kapak olarak yapılacak.



Tabii böyle olunca kütük kovanımızın şekli de değişmiş oldu. Sonradan eklediğim parçalarla yaklaşık olarak 20 cm. daha büyüdü yana doğru oval bir şekil ortaya çıktı.




Kapak olarak kullanacağım bölüm bu şekilde oldu. Aşağıdaki resimde daha güzel görünüyor. Burayı kapatacak olan kapak aynı zamanda uçma tahtası olarak yapılacak. Birleştirme yapılırken kovanın ortasına köprü denilen bölümünü de monte ettim.



Bu açık olan bölüm kovanın altı olacak yani kapak bölümü.

Kovanın ön tarafını yerne takarak işkencelerle sıkarak ağacın çalışmasını engellemeye çalıştım. Yaş ağaç olduğu için hemen çalışmaya başlıyor, şekil değişiyor.


Şimdilik bu kadar, tamamen bitirince ölçüleri ile birlekte tekrar yayınlayacağım bitmiş halleri. Şimdi de başka problem çıktı burada çevremde bulunan karakovan arıları olan arkadaşlarla, Ortaya oval bir şekil çıkınca, bu oval şeklindeki kovanların dikine mi yoksa yatık olarak mı kullanılırsa daha verimli olur. Hacı ağabey dikine konulması yönünde ısrar edince, nasıl olsa iki tane yapılacak birisi yatık birisi de dik olarak duracak şekilde yapmaya karar verdik hem de deneme yaparız hangisi arı için daha iyi olduğu ortaya çıkar diye düşündük. Tabii sonucu gelecek senelerde paylaşabilirim ölmez sağ olursak, Her iki şekilde kullanılabilecek şekilde yapıp bitireceğim inşallah.










15 yorum:

muratakın dedi ki...

Bünyamin Bey:
Ölmez sağ olursak ne oluyor sanki 80 yaşında oldun.
arılar dikine hareket etmeyi severler kütük kovanı dik konulmasına taraftarım.
dik durdurmak için yatay ayaklar yapmalısınız.
İlk resimdeki keseri tanımaya çalıştım beceremedim.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Başkanım !

Kolay gelsin.

Kullandığın rende süper.

Sizi merakla izliyorum.

Kolay gelsin.

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

selam ustam
en alt videondan gülüçüklerinden yorgunluk ve memnunluk ifadeleri görülmekte başarılar başarılar Allah'a emanet ol hayırlı günler

UNUTMAZSOY ARICILIK dedi ki...

Kolay gelsin Bünyamin Bey.Gerçekten çok güzel düşünüp tasarlamışsın.İnşallah içinide doldurup bol ürün alırsın.Saygılarımla...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
karakovanı 2 taraflı kapağı açılacak şekilde yaparsanız
bir yıl 1 tarf 2 yıl 2 taraftaki petekler alınacak şekilde yaparsanız
kuluçkalığı yenilemiş olursunuz yoksa oğul olur bal olmaz en sonundada kovan soner gider
bu nedenle kuluçkalığın yenilenmesi gerekiyor bu sayede oğul en aza inmiş olur
başarılar

Ahmet ACAROĞLU dedi ki...

sayın bünyamin bey yapmış olduğunuz kütük kovanı icelediğimde ilk aklıma gelen yapacağız taban tahtasına polen tuzağı koyabileceğiiz oldu hem bu sayede polen blokesinide engelemiş olabilirsiniz. siz ve blog ortamındaki arıcı dost ve ağabeylerim paylaşımlarınızla ben ve benim gibi birçok arıcılığı hob amaçlı yapan dostlarımıza kaynak ve katkı olduğunuz için teşekkür ederim şuan için elimde oymayı düşündüğüm 2 parça çeviz kütüğü var yapmış olduğunuz eklemeler bana bu konuda farklı fikirler verdi size ve tüm blog camiasındaki arıcılara buradan teşekküreder sayğılrsunarım.. Ahmet ACAROĞLU Tokat/Zile

arımaya dedi ki...

allah kolaylık versin umarım umduğunuz sonucu alırsınız.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Bünyamin Bey.

İşin ustalık kısmından anlamam ama güzel birşey olacağa benziyor.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Murat Hocam kovanların konulacağı şekil her halde sizin dediğiniz gibi dik olacak büyük ihtimal, keseri tanımaya çalıştım diyorsunuz, keser değil Ali Abinin dediği gibi bir rende, Hacı abi sayesinde Doğu Karadenizde yani Rize de yaptırdı hacı abi bu işlerde kullanmak üzere telefonla tanıdığı bir kişiye sipariş verdi ve oradan memlekete gittiğinde alıp getirdi.
Yorum yapan arkadaşlara teşekkürler,
Ahmet ACAROĞLU Beye şunu söylemek istiyorum, ceviz ağacından yapmayı düşündüğünü yazmış, Ceviz ağacı sert bir ağaç bu yüzden hem oyması zor olur hemde çok sert bir ağaç olduğu için karakovan yapmanızı tavsiye etmem, kovan yapılacak olan ağaç biraz yumuşak olmalı ve içerideki nemi emmeli sert ağaçlar da bu olay gerçekleşmesi zor olduğu için genelde tavsiye edilmiyor bilginiz olsun.

ÇAYLI dedi ki...

işlerinizde başarılar vekazazıs tamamlama dilegiyle selamlar

Adsız dedi ki...

Sevgili ağabeyim,maşaallah gençleşiyorsunuz.Birşeylerle meşgul olmak çok güzel,güzel insan güzel ve hayırlı işlerle uğraşır.Sizleri tebrik ediyorum inşaallah en kısa zamanda ziyaretinize gelicem.Allaha emanet olun.Erkal TOPALOĞLU

osman akkaya dedi ki...

allah gönlüne göre versin çok güzel olmuş

Celil dedi ki...

Bünyamin abi kolay gelsin yolum mahmudiyeye düşerse uğrayacak sana inşallah

urlalı dedi ki...

Kolay gelsin eline sağlık.

Gurkan dedi ki...

Bu ne güzel bir iştir Bünyamin Bey. Umarım karakovan balınızı afiyetle yiyorsunuzdur. Kolay Gelsin.