8 Ocak 2010 Cuma

SARICAARI YUVASI

Arkadaşımız Seydi Battal Bey evinin çatısından çıkartmış olduğu sarıcaarı yuvasını alarak kahveye getirmiş. Kahvede bana gösterdi. Ben de bu yuvayı alarak eve getirdim ve bir güzel parçaladım. Ayrıntılı şekilde fotoğrafladım.




Fotoğrafları iyi incelerseniz, bu büyük sarıca arı yuvasında iki çeşit petek örmüş olduğunu göreceksiniz. Bal arılarında olduğu gibi işçi gözü ve erkek arı gözü gibi. Tabii ki farklı şeyler.

Dikkat çeken başka bir konu ise, petekler tek taraflı yapılmış, yukarıda resimde görüldüğü gibi, bir tarafı düz, diğer tarafı ise kabarmış petek gibi görünüyor. Kış olmasa sebebi ile yuvada arı yok. Aynı zamanda bal yok, petekler bomboş. Benim duyduğum kadarı ile bu yuvanın içerisinde sarıcaarının ana arısı oluyormuş, bahar geldiğinde bu anaarı canlanarak yumurtlamaya devam ediyor diye duymuştum. Bu yüzden yuvayı bozarak petekleri kontrol ettim, iki tane ölü sarıcaarıdan başka birşey yoktu. Bir tanesi aşağıdaki fotoğrafta görülüyor.




Yukarıdaki petekte ana memesini andıran bir şekil vardı fakat içi boş, her hangi bir şey yok içerisinde.

2 yorum:

ARICISERKAN67 dedi ki...

selamunaleykum.

Abi bildiğim kadarıyla bu arılar arılarla ve böceklerle beslenirler.

Ana olacak arıyıda yaprakların arasında gizleyip kışı geçirirler.Baharda yeniden üreme yaparlar

İlhami Uyar dedi ki...

Bünyamin bey eğer imha edilmeselerdi önümüzdeki yaz döneminde arılara sorun çıkartırlardı,elinize sağlık,gereğini yapmışssınız.Hayırlı günler