6 Mart 2010 Cumartesi

DADANT KOVAN

Dadant kovana geçen sene iki adet kendim yaparak sahip oldum, şu ana kadar durumları iyi görünüyor. Bu kovanları yaparken, ülkemizde kullanılmıyor, çerçeveler uymuyor, taşıması zor, standart değil, vb. bir sürü negatif eleştiri almama rağmen ben bu kovanları yaptım. Bu gün ise langstroth kovanlarla çalışmama rağmen, kışlama yönünden dadant kovanlarım çok başarlı oldu. Tabi ki denemeler sürecek. Uzman arıcılık'ta bu konu ile ilgili konuşurken. Ahmet ŞAFAK arıcı arkadaşımız, niye uğraşıyorsun bu kovandan ben de de var ben kullanmıyorum al götür demesi üzerine, Bu kovanı aldım getirdim.

Kullanılmadığı için toprağa değen bölümlerde çürüme olmuş, ufak tefek bakımını yaparak güzelce temizleyip kullanacağım.

Taban tahtası kovanın gövdesine geçmeli olarak yapılmış. Kovanı inceleyince çok işçilik yapıldığı hemen fark ediliyor. Ahmet Bey Bulgaristan'dan gelmiş bir arıcının bu kovanları yaptığını söylemişti. Zaten konu da böyle açılmıştı. Uzman Arıcılık'ta sohbet esnasında bir arıcı arkadışımız, Bulgaristan'dan gelmiş olan iki adet dadant kovanı olduğunu söyleyen bir arkadaş vardı. İsmini hatırlayamadım, Arıcı arkadaşlara bu olayı anlatmam ve o arkadaşa ulaşmaya çalışmak için konuyu açmıştım, ben de bir tane var kullanmıyorum diyerek bu kovanı verdi. Neyse o arkadaşımız belki bu yazıları okur ise belki bana ulaşabilir. Kovanların çok ağır ve standart dışı diye şikayet etmişti ve hiç bir işe yaramıyor öylece duruyor demesi üzerine ben onda bulunan iki adet kovana talip olmuştum.

Kovanlarımızda bulunan çatlak veya aralık kalan yerleri petek güveleri hemen dolduruyor. Taban tahtasının geçmesi için açılan yatağın boşluklarına hemen çöreklenmişler.


Temizlendikten sonra bayağı güzel oldu.


Yukarıda belirtmiştim, yukarıda ve aşağıdaki resimde görülen küçük bir parça ile kovanın taban tahtasını tutuyor veya iki kenarda bulunan bu küçük parçaları çıkartarak öne doğru çekilince taban tahtası çıkartılıp alınabiliyor. Yerine takarken taban tahtası arkaya doğru iterek yerine oturtuluyor ve her iki taraftan bu küçük parçalar takılıp sıkıştırılıyor.



Kovan içerisinde bulunan çerçeveler ile kovan tahtası arasında kalması gereken boşluğun ayarlanması için ise çerçevelerin kaşıkları ile kovan tahtası arasına 7,5mm. genişliğinde küçük parçalar sabitlenmiş.

Kovan örtü tahtası ise yukarıda görüldüğü gibi yapılmış çok amaçlı olarak.


Kovan örtü tahtasının tam olarak kovanın üzerine oturtmak için ayrıca 10mm derinlikte bir yatak açılmış ve bu sayede örtü tahtası buraya oturtulduğu zaman her hangi bir yöne kayması engellenmiş.


İnternet ortamında kovan fiyatları tartışıldığı ortamlarda, şimdi düşünüyorum, bu işçilik ile yapılan kovanlar acaba kaç Tl. mal olur. Üst kapak ise çatı şeklinde yapılmış. Gezici arıcılık yapanlar için uygun olmayan bir durum da burada var tabii.
Ben deneme amaçlı olarak bu kovanlardan 5 veya 6 tane daha bu sene yaparak bahçemin bir kenarında deneme yapmayı istiyorum. Soğuk iklim kovanı deniyor. Benim yaşadığım bölge zaten soğuk iklime sahip, bu sene hariç tabii onu hemen belirteyim bu sene kış olmadı desem yalan olmaz. Hemen olmasa da bir kaç yıl denemeden sonra ne yapacağıma karar veririm.

2 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
bünyamin abi
kovan hayırlı olsun
fakat şu besleme kutusunda problem var
arı gelişimine engel olur
başarılar

mahmudiyearicilik dedi ki...

Taşkın bey ben göremedim problemi nedir ki? arı gelişmesine engel olacak problemi yazarsan sevinirim.
Selamlar