26 Ocak 2011 Çarşamba

BAL ORMANLARI, İKİ ÇERÇEVEDE ANAARIYI HAPİS ETME

Bu gün Eskişehir'e gittim. Şehre gittiğimde devamlı olarak uğradığım, deneyimli arıcı büyüğümüz Muzaffer SÖĞÜTKIRAN ağabeyimizin yanına uğradım. Eskişehir'li tüm arıcılar tarafından bilinen bir yer. Uzman Arıcılık.

En son yeni haberler ve yenilikleri burada görmemiz mümkün oluyor. Muzaffer ağabeyimiz ile arıcılık üzerine sohbet ederken Sarıcakaya ilçemizden arıcı arkadaşımız Mehmet Emin Bey geldi. Konu döndü bu sefer bal ormanları üzerine, Bal veren ağaçların tohumlarını Muzaffer ağabey kendisine göndermişti. Mehmet Emin Bey daha varsa bu tohumlardan alabileceğini bu tohumlardan Sarıcakaya İlçesindeki Orman İşletmesinde fidan üretileceği, üretilen fidanları bal ormanları oluşturulurken kullanılacağını ve az miktar da olsa, arıcı arkadaşlara da fidan olarak geri döneceğini anlattı.
Bizler arıcılar için iyi bir yatırım, gelecek için. Bu istenen tohumlardan benim İlçemde bulunan ağaçlarda bol miktarda vardı. Bal ormanlarının oluşturulmasında bu tohumlardan kullanılacağını, daha önceden bilseydim çok miktarda elde edebilirdim. Yine de bu tohumlardan toplayıp göndermeyi düşünüyorum.
Her şeyi hazır beklememek lazım, çorbaya küçük bir miktar katkı yapmak güzel bir şey, çorbada bizim de tuzumuz olsun.

Bizim sohbet sırasında Uzman Arıcılıktan Hüseyin Bey Bir arıcı arkadaşımızın sorması üzerine Plastikten yapılma standart 2 çerçevelik Anaarı hapis etmek için üretilmiş bir aparatı tanıtıyor.

Ben de bu fotoğrafları çektim. Görmeyen arkadaşlar buradan baktıklarında görüp bir fikir sahibi olsunlar.

Yukarıda görüldüğü gibi standart iki çerçeve ve anaarı bu bu aparatın içerisine konuluyor. Anaarı haricinde diğer arılar bu çerçevelerin bulunduğu bu aparattan çıkıp girebiliyor. Anaarı ızgarasından esinlenerek yapılmış sanıyorum.


Çok amaçlı olarak kullanılabilecek bir malzeme, kullanacak olan arkadaşlara hayırlı olsun. Baharda arılıklarda görmeye başlarız. O zaman da ne amaçlarla kullanıldığını yazıp çizmeye çalışırım.

Ben de almayı istedim fakat zaten şu anda elde olan bu numune. Sipariş verilmiş, gelecek. Geldiği zaman düşünürüz artık. Bu aparattan almadık ama aşağıda resimleri görülen polen ızgaralarından aldım. Kendime yeni işler çıkarttım. Polen ızgaralı kovan altlıkları hazırlayıp bahar temizliğinde kovanlarımı polen kapanlı yapmış olacağım.





3 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
muratakın dedi ki...

Bünyamin Bey:

Kış olduğundan gezmek iyi oluyor şimdi işlerin yok, ama yine hazırlık yapıyorsun.

Hüseyin'i fotolamışsın neden Muzaffar Bey yok, Hatta Mehmet emin Bey de o da iyi arıcıdır.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Bünyamin bey bal ormanları konusu bizdede gündemde ,akasya öncelikli konuydu yetkililerle görüşerek akasya ve diğer ağaçlarında ekilmesi yönünde karar alındı ,hayırlısı olur inşallah,ana arı kafesi olayıda insanlar düşünerek değişik alet ve yöntemler bulabiliyorlar,güzel bir gelişme,kolaylık ve başarı dileklerimle.