10 Ocak 2011 Pazartesi

HAVA GÜZEL;

Bu gün hava günlük güneşlik. Öğle saatleri, kovanların önlerinde dolaşarak yakın çekim fotoğraflarını çektim. Çevremizde duyduğumuz arı ölümlerinden sonra kovanları dışarıdan kontrol ettim. Olumsuz bir durum yok. Şükürler olsun. Aslında baharda belli olacak tabi ki.

Ruşet kovanları tek tek baktım. Havanın güzel olması sebebi ile hepsinde temizlik çalışmaları mevcut. Ölü arıları dışarıya çıkartıyorlar.








Bahçemdeki karakovanım hareket yok. Büyük ihtimalle bu kovan sönmüş gibi duruyor. Hayırlısı.


Mavi ruşet kovan ve yanında ana çiftleştirme kutusu olarak kullandığım kovancık. Onlarda kendi çapında yaşamlarını sürdürüyorlar.




Bu küçük kovancık çiftleştirme kutusu olarak kullanıyorum, geçtiğimiz yıllarda da bu kovanlarda anaarılar kışladı ve bu zamana kadar bu ahşap kutularda kış kaybı yaşamadım. Çerçeveleri standart çiftleştirme kutularından farklı. Standart çerçevenin yarısı kadar. 10 çerçevelik kovanlar. 6-7 çerçeve ile kışa girenler sağ sağlim bahara çıkıyorlar. 10 çerçeve girenler ise hiç problemsiz olarak çıkıyorlar. Tam dolu olduğu zaman yaklaşık normal 5 çerçevelik ruşet kovanın mevcuduna yakın oluyor.



Havanın iyi olmasını değerlendiren arılar beyaz çiğdemlere konmuşlar. Kovanlarına polen toplamakla meşguller. Beyaz çiğdemlerim resimlerini çekmek için yere eğildiğimde arıları görünce arılı olarak çektik daha güzel oldu.




Ben bu çiçeklerden koyu yeşil renkli polen geldiğini yazmıştım, yanılmışım galiba arının polen sepetinde sarı renkli polenleri görülüyor. İlk baharda öyle görmüştüm bu gün ise sarı renkli polenleri görünce yanıldım demekki.

Arılığın yanında dolaşan yarış atları. Yanlarına yaklaşmama rağmen hiç bir hareket yok. Kendi halindeler. İnsanlara çok yakın hayvanlar zaten.



Mavi kovan hariç iki tanesi çiftleştirme kutusu, diğer büyük olan stoklama kutusu. Bahara ne kaldı ki iki ay sonra karıştırmaya başlarız.


Bunlarda başka kutular. Arılıkta beklemedeler. Kayıpsız bu sene de kışı atlatırlarsa, gelecek sene kışlayacak ana arı sayısı artacak, kutu sayıları ile beraber.


Burada ki ruşetler de durum iyi görünüyor. Tabii ki dışarıdan bakılınca. Bu iki ruşetin anaları bu senenin anaarıları ümitliyiz bakalım. Sonbaharda kovanları kapatmadan kış günlerinde sıkıntı olmasın diye bu beşlik ruşetlere sıkıştırarak bıraktım.


Bu da büyük kovan, çok arılıkta malzeme çantası olarak kullanılmasına rağmen, benim arılıkta arılı şekilde bulunuyor. Kışa girerken 14 çerçeve olarak bıraktık. Baharda tekrar sayarız inşallah.

Bu mavi kovan da kattan inmeyeceğim diye direndi. Ben de onu bu şekilde, katlı olarak bıraktım. Katlı olduğu için torpil geçtim, kovan üstüne bir kapak daha koydum. Karda yağmurda kovan içerisinde rahat olsunlar.



Bu başka bir kovan değişik amaçlarla kullandığım, Yanlız bu kovan boş. Sonbahar da ruşetlere alındı arıları. Baharın gelmesini benim gibi dört gözle o da bekliyordur herhalde.


Küçük bir alanda çok miktarda beyaz çiğdem çiçekleri. Çoğalmaya başladılar gibi geliyor. Aşağıda bu gün çekilen çok kısa bir video.


11 yorum:

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Selamunaleykum usta
Allah baharı hayırlısıyla beklemek nasip etsin,zayiat vermeden bahara çıkartsın inşaallah

TUYSAL dedi ki...

Arıcılıkta doğaya bağlıyız. Dediğiniz gibi baharı dört gözle bekliyoruz. Az kaldı. Selamlar

Abdullah Nazlı dedi ki...

iyi günler.
şu uzun kovanların katlıya göre avantajı var mı?
özellikle katlı kovanda arıların oğula kaçması durumu var.bunu engelliyor mu.malum bey üst katta gezinirken çoğu zaman alt katta emzik örülmüş oluyor.
tecrübelerinizi paylaşırsanız seviniriz.

ARICISERKAN67 dedi ki...

selamunaleykum.....

Bünyamin bey umarım karakovana bişey olmamıştır.inşallah kışı kayıpsız geçirip bereketli bir sezon olur.

ARICI MESUT dedi ki...

bünyamin abi fotoğraflar çok güzel
yeni makinanız hayırlı olsun

mahmudiyearicilik dedi ki...

Arkadaşlar iyi dilekleriniz için teşekkürler. Abdullah Bey oğula gidecek kadar hiç sıkışmadı ki bu büyük kovan o yüzden bu güne kadar hiç oğul çıkmadı bu kovandan. Tabii ki bu kovan yatay olduğundan değil. O kovan başka amaçlarla kullanıyorum. Oğul engellemek için değil.
Serkan o kovanın anaarısını beğenmiyorum o yüzden sonuç ne olursa olsun beni üzmez.
Mesut Fotoğraflar güzel, video ayarlarını tam çözemedim demekki video kötü bir çekim olmuş.
Herkese selamlar.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

kovanlar güzeldi
bunyamin yiğitin ilim adamı yönüde varmış
denemeler yapmakta
bunuda öğrenmiş olduk
başarılar

mahmudiyearicilik dedi ki...

İlim adamı olmak kolay değil, Taşkın Bey. Ben sadece amatörce bazı denemeler, araştırmalar yani tüm arıcıların yaptığı gibi.
Benim yaptıklarım tüm arıcıların yapabileceği çalışmalar. Boyumu aşan hiç bir konuya da girmem. Öğrenilecek çok konu var.
Selamlar

muratakın dedi ki...

Bünyamin Bey:

Yeni makinenin denemesini yapmışsınız, bol bol resim çekmişsiniz.
Resimler güzel çıkmış.

Çiğdemlerde işe yarar iyi açmışlar.

Amaaa!!!

Atları görünce diğer resimleri unuttum.

Mahmudiye çok özel bir yer:
Hindistan'da Başı boş gezen kutsal inekler gibi, atların da ilçenin her yerinde gezme özgürlüğü var.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Sen buraları gördün biliyorsun Hocam. Yapılacak bir şey yok. Gerekli önlemleri aldık.
Saygılar

Muzaffer Söğütkıran dedi ki...

Bünyamin arıları boşverde atlar çok güzel