19 Ekim 2008 Pazar

SIKIŞTIRMA TAHTASI


Kovanlarımızda bulunan arısız çerçeveler alınarak, kovanın daraltılması yani sıkıştırılması için alınan çerçevelerden boşalan yere bölgü tahtası koyarak kovanımızda sıkıştırma işlemi yapmak gerekiyor. Bu işlem için çerçeve büyüklüğünde tahtalar koyarak yapıyordum. Bu gün ise bu tahtaların yerine strafordan keserek yaptığım sıkıştırma tahtaları ile değiştirdim.


Straforlar kovanın içine göre keserek arıların straforları delmesini engellemek için naylon gübre çuvallarının içerisine koyarak kovana koydum.




Kovana sıkı sıkıya sokarak, güzelce sıkıştırdım. Çok güzel oldu. Hava bile geçirmez doğrusu, arılarımın soğuktan korumak için yaptım.

Kovandaki sıkıştırma tahtalarını değiştirirken sadece boş olan kısımı açarak yeni yapmış olduğum strafordan yaptığım sıkıştırma tahtalarını koyarak üst bezi kapattım ve üzerine de bir gazete kağıdı koyarak kapağı kapattım. Kışlık balı var, Keklerini de verdim ve sıcak durmaları için sıkıştırma işlemide yapıldı. Gerisi arılara kalmış hayırlısı.

4 yorum:

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Siz gereğini yapmışsınız . İnşallah bahara kayıpsız çıkarsınız.

Adsız dedi ki...

MERHABA,
BENCE KÖPÜĞÜ ÇUVALIN İÇİNE KOYACAĞINIZA?BÖLME TAHTASI KALSIN. BÖLME TAHTASININ BOŞ OLAN YÜZÜNE KÖPÜĞÜ ÇUVALLI? VEYA ÇUVALSIZ KOYMANIZ DAHA SAĞLIKLI OLUR DÜŞÜNCESİNDEYİM.

İYİ ÇALIŞMALAR
GÜNER KAYRAL

UĞUR KIRAN dedi ki...

Bünyamin abi, basit bir sıkıştırma yöntemini bizlerle paylaştıgın için teşekkürler.Arıcılık bu tür yöntemlerle hem daha basite indirgeniyo hemde daha az masraflı oluyor.

Kozlu Ziraat Pazarlama dedi ki...

Selamunaleyküm Bünyamin bey kardeşim.
her şey zamanında yapılmalı tabiki. havalar soğumaya başladı özelliklede geceleri oldukça soğuk oluyor. Sizde yapılması gereken işlemi yaptınız. bu tahtalarla yapılmasına rağmen en güzeli straforları bölme tahtası şeklinde kesip sizin yaptığınız gibi bölme tahtası,sıkıştırma tahtası ismi ne olursa olsun bu işlemin mutlaka yapılması gerekmektedir.hemde sayısız faydaları vardır. arıların daha sıcak bir ortamda daha rahat olmalarının temini yanında yumurtlama süresi ve miktarının daha artı düzeyde tutulması ve daha az yiyecek sarfiyatı ile özellikle de jel formik asit uygulanmasının hakkıyla ortaya çıkacak çerçeveler üzerinde mücadelenin yapılması da temin edilmiş olacaktır.
umarım ve de olması gereken de daha az zayiat veya zayiatsız ilk baharı bulmanızdır.
kolay gelsin diyor, size ve Eskişehirli arıcı kardeşlerime KARAELMAS DİYARINDAN sevgi ve selamlar gönderiyorum...