7 Ocak 2009 Çarşamba

BAL



Fenni Kovandan elde edilen karakovan balı. Çerçeveden çıkarttığım petek normal kovanda bulunan boş çerçeve arılar tarafından petek örmüşler ve balı doldurmuşlar.

Bunun gibi altı çerçeve bal aldım. Bunun da bir hikayesi var tabi. Mahmudiye'de baharda akasya ağaçlarında, bu sene süper bir çiçeklenme oldu. Vadide bulunan kovanlarımı Mahmudiye'ye getirmiştim. Arının yeri değiştiği için arı otursun diye iki gün kovanlara hiç ellemedim. Üçüncü günü kovanları kontrol ettim.

Bu kontrollerde katlı olarak gelen kovanların hepsinin ikinci katları 10 çerçeve olmadığı için boş kalan yerlere elimde bulunan kılavuz petek bağlanmış çerçeveler ile 10 çerçeveye tamamlamıştım. Fakat 3 kovana kılavuz petek bağlanmış çerçeve yetmediği için bu kovanlara da boş çerçeve koyarak çerçeveleri sabitledim. Mahmudiye'ye geldikten sonra yine boş olan çerçeveleri geri almak için açtığımda kovanların çok hızlı bir gelişme gösterdiğinden, kovan çerçevelerini sıkıştırmak için koyduğum boş çerçevelerin arılar tarafından tamamen örüldüğünü görünce onları kovanda bıraktım.
Süper bir iş çıkmıştı ortaya fenni kovanda karakovan balı gibi bal. Arı peteği kendi örmesi bu benzetmeyi yaptım. Çerçeveye bağlantı yerlerinden keserek peteği elime almak istedim fakaat.

Yukarıda görüldüğü gibi petek ikiye ayrıldı.





Bal tutan parmağını yalarmış deseler de ben kopan bir parçayı öylece götürdüm. Süper, insanın kendi ürettiği ürünü gönül rahatlığı ile yemesi. Yazın yapılan çalışmaların karşılığını bu şekilde de alabiliyorum. Şükürler olsun Rabbime verdiği niğmetlere.




Arılarım sayesinde dünyanın en güzel niğmetlerinden olan baldan fazlası ise faydalanıyorum. Arıcılığa başlama sebeplerden biri de bu idi zaten. En iyisini üretip en iyisini tüketmek.


3 yorum:

Hayyam dedi ki...

senin tesadüfen elde ettiğini ben bilinçli olarak arıcılığa başladım başlayalı yapıyorum.O boş çıtaları 3 e bölsen daha mükemmel olur elinde kalmaz dı.Her kata 2 tane peteksiz çıta koyuyorum.Ana arı üretenler için ideal bir durum oluyor.Arı genelde erkek gözü yaptığından kovandaki erkek nüfusu bir hayli artıyor.Afiyet bal olsun

UĞUR KIRAN dedi ki...

Yavaş götür abi, boğulacan bak .

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Bünyemin bey bu kış günü güzel görüntüler birde o bal yemeniz tam reklamlarda kullanılacak bir poz bal yemeyen bile özenir valla yinede sütle ugraşan kaymagınıda yer sizinkide öyle olmuş bahar balıda güzel olur hani ha hafiyet olsun