29 Ocak 2009 Perşembe

YENİ BİR GÜN

Mahmudiye'de güneş doğmak üzere çekilmiş bir fotoğraf. Yeni bir gün doğuyor, arıcılar olarak yeni bir sezon hazırlıkları bitirmek üzereyiz. Çevremde arıcılardan aldığım haberlere göre bir arkadaşımızın dört kovanın söndüğünü söylemesi çok önemli değil olabilir diye düşünmüştüm. Fakat bu gün yine başka bir arıcı arkaşımızın 28 kovanı olduğunu ve bunlardan 21 tanesinin söndüğünü ve 7 adet kovanının kaldığını söylemesi üzerine bu yazıyı yazma gereği duydum. Bu sene havaların mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle bal tüketiminin arttığını sanıyorum. Yazının başında belirttiğim sönen dört kovanın incelenmesinde kovanda hiç bal kalmadığı görüldüğünden, Ölen arıların da büyük ihtimalle açlıktan olduğunu tahmin ediyorum. Arıcı arkadaşlarımızın dikkatini bu yöne çekerek, kayıpsız başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum.

3 yorum:

Çerkez dedi ki...

Selam
abi üzülerek söylüyeyim bu yıl arı ölümlerinin en önemli sebebi açlık olucak şuan arıda cıkan yavru var buda demek oluyorki ocak başında yavru başladı eskişehir'de
sezon sonbaharda başlar diye düşünmeyip stok balları yeterince yaptırılmamış arılar maalesef ölücek şimdi beslemeye gecilse yavruyu teşvik etmiş olucaz oda riskli daha bizim kış mart sonuna kadar devam edicek vadiye erken inmekten başka çare yok gibi orda en azından besleme yapılabilir

Kemal Demirci dedi ki...

Çok güzel bir fotoğraf yakalamışsınız, elinize sağlık.
Evet, bu sene havaların aşırı sıcak gitmesi bence iyi olmadı. Ben kendi hazırlıksız yakalandım desem yanlış olmaz heralde. Şimdi arıya yavru varsa ballı çerçeve ilave edilemezmi? Bu konuda görüşleriniz nedir?
Kemal Demirci

mahmudiyearicilik dedi ki...

Bizim buralarda sıcaklık 16 dereceye gelmeden kovanlar açılmaz. Şu anda ballı petek vermek istesek te veremeyiz. Kovanlar açıldığında kovanın bal durumu çok zayıf ise ballı petek veririz zayıf kalan arılara yani onu da petek verirken petektiki sırların bir kısmını da açarak verebiliriz ki arı balı daha kolay alması için.

SAYGILAR