13 Eylül 2009 Pazar

ARILARDA YAĞMACILIK

Mevsim itibarı ile dışarıda bir şey kalmayınca arılarda yağmacılık eğilimi başlıyor. Yukarıda görülen video da kovana yağma için saldıran arılar görülüyor. Yağma başladığı zaman önlem almak çok zorlaşıyor. En güzeli yağmaya sebep olmamak gerekiyor. Başlamadan önlemek gerekiyor. Buna rağmen yağma başlamışsa yapılacak işlemlerden birincisi yağma yapılan kovan kapağı kapatılmalı. Vakit geçirilmeden kovanın yeri değiştirilmeli. Sirkeli suya batırılmış bir bez kovanın üzeri örtülmeli. Veya arıların sevmediği kokular kullanılmalı ki kovanda bulunan balın kokusunu dışarıdan gelen arılar alamasın. Videoda görüleceği üzere arılar kovana saldırıyorlar, bunu görüntüledim çünkü arıcılığa yeni başlayan arkadaşların da bu görüntüyü izlemesini istedim. Burada yağmacılığın arılıkta başladığı zaman neler olduğunu göstermek istedim.

5 yorum:

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

video için teşekkür ederim üstat hayırlı geceler

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

yağma işi sele benzer önlemi zamanında almak lazım

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Yiğit sirkeli suya ilave olarak soğanı ezerek kovan içine koyarsak bir nebzede olsa yağmalamayı caydıracaktır.Temennim bu istenmeyen durumla hiç karşılaşılmaması,işlerinizde başarı ve kolaylık dileklerimle.

Ballı Baba dedi ki...

Abi geçmiş olsun, yağmaya uğrayan kovanı yerinden kaldırdığında yerine boş kovan koy yoksa arılar sağdaki soldaki kovanlara saldıracak. Koyduğun boş kovanın içine de sirkeli suya batırılmış bez veya ezilmiş soğan konulursa iyi olur.
Aslında yağmacılığın tek çaresi var YAĞMACILIĞI BAŞLATMAMAK.
Uçuş tahtasının kenarlarına 1 santimlik çıta koyuğ üzerinede uçuş tahtasından daha geniş bir tahta konursa dışardan gelen arılar uçuş deliğini bulamıyor ve vaz geçyiyor. Bunun fotoğrafını vereyim sana...

Hayyam dedi ki...

Değerli dostum,
yağma önlemek için yazdığın uygulama doğru ama yeterli değil.Kovan kapağını kapatıp arıyı ordan kaldırdığın zaman o kovanı kurtarabilirsin ama o yeri yağma olarak belirlemiş arıları engelleyemezsin yandaki kovanı götürürler.Onun için yağmalanmaya çalışan kovanın olduğu yere aynı renkte boş yada biriki ham petek olan kovan koymalısın.Yağmacılar içeri girer birşey yağmalayamadıkları için kosa sürede ortalık yatışır.Kolay gelsin